Social Icons

twitterfacebook

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Εκτυπώστε φωτοβολταϊκά... στο σπίτι



Επανάσταση στον κλάδο τωνφωτοβολταϊκών πάνελ μικρής κλίμακας φιλοδοξούν να φέρουν οι εφευρέτες Σον Φρέιν και Άλεξ Χόρνσταϊν με το οικιακό σύστημα εκτύπωσης φωτοβολταϊκών που ακούει στο όνομα The Solar Pocket Factory.

Στόχος είναι η φθηνή και γρήγορη εκτύπωση μικρών φωτοβολταϊκών.

Αφού μελέτησαν τις επικρατούσες τεχνολογίες στα μικρά φωτοβολταϊκά ανακάλυψαν ότι το ήμισυ του κόστους αφορά τησυναρμολόγηση καθώς πολλά μέρη του πάνελ συγκολλούνται με το χέρι. Παρατήρησαν επίσης ότι το 15% των φωτοβολταϊκών πάνελ έχουν ατέλειες εξαιτίας της συγκόλλησης, ενώ και τα υλικά δεν ήταν της βέλτιστης ποιότητας.



Η αυτοματοποίηση της διαδικασίας, κατέληξαν, θα μπορούσε να μειώσει το κόστος κατά 25% και να περιορίσει τις ατέλειες. Με τη χρήση δε υλικών καλύτερης ποιότητας θα μπορούσαν να κατασκευάσουν αποδοτικότερα πάνελ με υψηλότερα επίπεδα απορρόφησης της ηλιακής ακτινοβολίας και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών είναι το Solar Pocket Factory, μια μικρή αυτόματη μηχανή που εκτυπώνει φωτοβολταϊκά σε μικρή κλίμακα.

Η συσκευή μοιάζει με οικιακό εκτυπωτή τριών διαστάσεων.

Όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του Solar Pocket Factory θα είναι εφικτή η εκτύπωση ενός πάνελ κάθε 15 δευτερόλεπτα, επίδοση που μεταφράζεται στην ηλεκτροδότηση ενός εκατομμυρίου ηλεκτρονικών συσκευών ετησίως.

ΠΗΓΗ: econews.gr

1 σχόλιο: