Social Icons

twitterfacebook

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Δυσαρεστημένοι οι Σκοπιανοί με το σχέδιο «Σκόπια 2014»


Δυσαρεστημένοι οι Σκοπιανοί με το σχέδιο «Σκόπια 2014»Δημοσκόπηση της «Brima Gallup» αναφέρει ότι το 57,8% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τη χρησιμότητα του σχεδίου αυτού έναντι ποσοστού 26,4% που το υποστηρίζει. Ποσοστό 15,8% των ερωτηθέντων δεν τοποθετήθηκε επί του σχεδίου.
Σημαντικές διαφοροποιήσεις παρουσιάζουν τα αποτελέσματα ανάλογα με την εθνοτική καταγωγή των κατοίκων της ΠΓΔΜ. Το 88,6% των ερωτηθέντων αλβανόφωνων τοποθετήθηκε αρνητικά, ενώ μόνον το 3,3% εκφράστηκε θετικά για το σχέδιο. Μεταξύ των σλαβόφωνων και των υπολοίπων εθνοτικών κοινοτήτων της ΠΓΔΜ (πέραν των Αλβανών) επικρατεί αρνητική αντίληψη για το σχέδιο «Σκόπια 2014» σε ποσοστό 48,1%, ενώ ποσοστό 33% εκφράζει συμπάθεια.
Ο Γκιόργκι Κίμοβ, επικεφαλής της «Brima Gallup» τόνισε ότι «όσο μειώνεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών, τόσο θα αυξάνεται η δυσαρέσκειά τους για το Σχέδιο Σκόπια 2014». Το σχέδιο «Σκόπια 2014» χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της ΠΓΔΜ. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το κόστος του, υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί πάνω από 200 εκατ. ευρώ για την υλοποίησή του, που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2014.
Μια ομάδα νεαρών αρχιτεκτόνων οι οποίοι αντιτίθενται στο σχέδιο, με όνομα πρωτοβουλία πολιτών «Πλατεία Ελευθερίας», υποστηρίζει ότι «το Σχέδιο Σκόπια 2014 είναι μη αποδεκτό από την πλειοψηφία των πολιτών, τόσο για λόγους που αφορούν τις διεθνοτικές σχέσεις όσο και για λόγους που σχετίζονται με οικονομικές ατασθαλίες και διαφθορά στην εκτέλεση των έργων, καθώς και με την προφανή αισθητική αποτυχία των μνημείων του Σχεδίου αλλά και με την επιχειρούμενη χειραγώγηση της κοινής γνώμης όσον αφορά τα ιστορικά δεδομένα».


Πηγή: http://www.newsbomb.gr/ethnika/story/245425/dysarestimenoi-oi-skopianoi-me-to-shedio-skopia-2014#ixzz2ADR8bwfx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου