Social Icons

twitterfacebook

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

«Ναι» υπό όρους για το υπερταχύτατο internet


«Ναι» υπό όρους για το υπερταχύτατο internetΜε ταχύτητες μέχρι και 50 Mbps θα μπορούν πλέον να «σερφάρουν» οι Ελληνες καταναλωτές, τουλάχιστον για το ερχόμενο εξάμηνο, καθώς χθες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων προχώρησε στην έγκριση, υπό όρους, των πακέτων υπερταχύτατου internet του ΟΤΕ προκειμένου αυτά να διατεθούν άμεσα στην ελληνική αγορά. Προϋπόθεση για τη λιανική διάθεση είναι ο ΟΤΕ να προχωρήσει ταυτόχρονα και στην παροχή υπηρεσιών χονδρικής, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα όλων των παικτών να προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες.
Εντύπωση προκάλεσε στην αγορά το γεγονός ότι η Επιτροπή αποφάσισε η διάθεση του υπερταχύτατου internet να γίνει για ένα εξάμηνο, μετά το τέλος του οποίου η Ρυθμιστική Αρχή θα επανεκτιμήσει τις επιπτώσεις της παροχής των σχετικών υπηρεσιών στην αγορά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναπροσδιοριστούν, εφόσον κριθεί απαραίτητο, οι τιμές διάθεσης των σχετικών υπηρεσιών αλλά και τεχνικές προδιαγραφές. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δεδομένα στην αγορά. Θα πρέπει να ελέγξουμε μέσα στο επόμενο εξάμηνο αν η πρόσβαση γίνεται επί ίσοις όροις και ότι δεν παρουσιάζονται φαινόμενα κανιβαλισμού», είπε μιλώντας στην «Η» στέλεχος της Επιτροπής.
Πακέτα Ο ΟΤΕ έχει ήδη ανακοινώσει τα πακέτα του για το ταχύτατο internet με ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. Πρόκειται για τέσσερα διαφορετικά οικονομικά πακέτα VDSL, από 36,90 ευρώ έως και 50,90 ευρώ τον μήνα για το πρώτο εξάμηνο. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες θέλουν τους εναλλακτικούς έτοιμους να προσφέρουν αντίστοιχα πακέτα σε τιμές που θα είναι 15% με 20% χαμηλότερες από αυτές του ΟΤΕ.Παράγοντες της αγοράς εξέφραζαν την απορία τους για την επιλογή της ΕΕΤΤ να εγκρίνει τα πακέτα του ΟΤΕ για ένα εξάμηνο και τόνιζαν ότι θα περιμένουν να δουν το κείμενο της απόφασης και ειδικά τους όρους που έχει δώσει η Ρυθμιστική Αρχή προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως».
Σημείωναν, επίσης, ότι θα είναι πολύ δύσκολο η ΕΕΤΤ να έρθει ύστερα από ένα εξάμηνο και να σταματήσει -έστω και προσωρινά- τη διάθεση υπηρεσιών, προκειμένου να επανεξετάσει τα δεδομένα. Μείζον ζήτημα φαίνεται να αποτελεί ακόμη το θέμα της χονδρικής διάθεσης συνδέσεων VDSL από την πλευρά του ΟΤΕ και ιδίως το κατά πόσον θα υπάρξει πρόβλημα με συμπίεση περιθωρίων κέρδους (margin squeeze). Επίσης, ένα θέμα που χρήζει διευκρίνισης είναι αυτό των διαδικασιών που θα ακολουθούνται για τους πελάτες των εναλλακτικών παρόχων που θα αποκτήσουν συνδέσεις VSDL μέσω της χονδρικής του ΟΤΕ.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου