Social Icons

twitterfacebook

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Τσιτσάνης χωρίς μπουζούκι


Ποια τραγούδια αντέχουν στον χρόνο; Απάντηση βέβαια δεν μπορεί να δοθεί - γιατί δεν υπάρχει συνταγή - αλλά αν υπάρχει κριτήριο μακροβιότητας, η τάση να ασχολούνται με αυτά νεότεροι καλλιτέχνες είναι μια τρανή απόδειξη... νίκης πάνω στον χρόνο. Και η εποχή μας αγαπάει ιδιαίτερα τις επιστροφές.
Δύο συνθέτες επέλεξαν να «δουν» ξανά (στις 21 και 22/9) δύο καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς, σε μια συμπαραγωγή της ιστοσελίδας www.tospirto.net και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ο Vassilikos, τον οποίο γνωρίσαμε μέσα από το αγγλόφωνο γκρουπ από την Πάτρα Raining Pleasure, διασκευάζει Τσιτσάνη. Και η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Σταύρο Ξαρχάκο.
«Υπάρχουν πολλά μεμονωμένα τραγούδια του Ξαρχάκου που αγαπώ. Ξεχώρισα αυτά του σινεμά, καθώς μέσα από εκεί ξεκίνησε η επαφή μου μαζί του» έλεγε χθες η τραγουδίστρια. Τι νόημα έχει αυτό για μια τραγουδίστρια της γενιάς της, που δεν έχει ζήσει στις συνθήκες που «γέννησαν» αυτά τα τραγούδια; «Eίναι μια πρόκληση για μένα το ότι για μια ολόκληρη βραδιά θα έχω έναν συνθέτη που μου δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθώ πιο ουσιαστικά με το έργο του και να μη χρειάζεται να αλλάζω συνέχεια συναίσθημα».
Πόσο Ξαρχάκος θα είναι αυτός που θα ακούσουμε; «Δεν αλλάξαμε τα τραγούδια εντελώς. Απλά, αντί για μεγάλες ορχήστρες θα παίξουμε με μια ακουστική μπάντα. Θέλουμε να μείνουμε συνεπείς στο αίσθημα των κομματιών».
Οι νέες ενορχηστρώσεις είναι ομαδική δουλειά, της ίδιας και των μουσικών της Ευριπίδη Ζεμενίδη, Μιχάλη Καλκάνη, Νίκου Πασαλίδη, Τάκη Φαραζή. Καλεσμένος της στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, την Παρασκευή 21/9, θα είναι ο Vassilikos. Μαζί της και μια φωνή που ταυτίστηκε με τον Ξαρχάκο του '60, ο Σταμάτης Κόκοτας.
Ο Vassilikos, παράλληλα, κόντρα στην ώς τώρα πορεία του, καταπιάνεται για πρώτη φορά με ελληνικό και δη λαϊκό τραγούδι. Η δουλειά του πάνω στο «Reflections» («Αντικατοπτρισμοί») του Μάνου Χατζιδάκι πριν από κάμποσα χρόνια - δίσκος που τον έκανε γνωστό σε ευρύτερο κοινό - είχε κρατήσει το ενορχηστρωτικό «κλίμα» και φώτιζε - μέσα από τη φωνή του - μια μελωδική και λυρική ποπ.
Ο Τσιτσάνης όμως μοιάζει να ανήκει σε έναν άλλο πλανήτη. «Τεράστια πρόκληση», λέει ο Vassilikos. «Η ιδέα ήταν να απογυμνώσω τα κομμάτια από τον ήχο τους, από την εποχή τους. Και πάνω εκεί να αρχίσω να φαντάζομαι πώς θα μπορούσε να ηχεί αυτή η μουσική σήμερα - και μέσα από τον δικό μου παραμορφωτικό φακό».
Τσιτσάνης λοιπόν, χωρίς μπουζούκι, από τον Vassiliko (στο μικρόφωνο και στην κιθάρα) και τους μουσικούς Θίο Γκουτσίδη, Βασίλη Τριανταφυλλόπουλο, Νίκο Μαυρουδή. Με γκεστ τους Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Λάκη Παπαδόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου