Social Icons

twitterfacebook

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Μαζική διαγραφή στεγαστικών στην Ισλανδία που έδιωξε ΔΝΤ και πτώχευσε τις τράπεζες


H Ισλανδία και πάλι στην πρωτοπορία. Μόλις χθες είχαμε την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, που προέκυψε από τις εκλογές του περασμένου Απριλίου, για οριζόντια διαγραφή 24000 ευρώ από τα στεγαστικά δάνεια ενός εκάστου των χρεωμένων νοικοκυριών.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ελάφρυνση κατά μέσο όρο κατά 13%. Το όλο πρόγραμμα θα αρχίσει να υλοποιείται από τα μέσα του 2014 και θα στοιχίσει περί το 1.2 δις δολάρια, ποσό το οποίο πιθανολογείται ότι θα προέρθει από τα χρωστούμενα στους ξένους πιστωτές, δηλαδή από κούρεμα.
Πάνω από 9 δις στερλίνες είναι κλειδωμένες στα Ισλανδικά τραπεζικά αμπάρια, πίσω από τα υψηλά τείχη των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων, σε ισχύ εδώ και πέντε χρόνια. Παρ' όλα αυτά η Ισλανδία έχει ήδη ξεπληρώσει κατά 55% τις υποχρεώσεις της προς τους Ολλανδούς και Βρετανούς.
Φυσικά, η εξαγγελία αυτή έβγαλε στα κάγκελα το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ΟΟΣΑ, καθώς και την S&P που πρόκανε να μετατρέψει το outlook σε αρνητικό.
Σημειωτέον, η διαγραφή μέρους των στεγαστικών αποτελεί υλοποίηση προεκλογικής εξαγγελίας της παρούσας κυβέρνησης η οποία προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο. 
e-cynical 


Είπατε τίποτα κύριοι του καναπέως; Άντε λοιπόν και στις επόμενες super συμπυκνωμένες εκλογές (ευρωεκλογές, δημοτικές και βουλευτικές όλα μαζί τουρλού) τρεχάτε να ψηφίσετε Αντωνάκη, Τσιπράκι και Μπουμπούκους. Αντί να βγείτε στο δρόμοο και να τους πάρει και να τους σηκώσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου