Social Icons

twitterfacebook

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Οι Εντιμότατοι της Deutsche Bank


" «Καμιά συναλλαγή δεν αξίζει να θέσουμε σε κίνδυνο την καλή φήμη της τράπεζάς μας», έλεγε λίγο πριν από την αποχώρησή του από το τιμόνι της Deutsche Bank ο πολύς Γιόζεφ Ακερμαν.
Οι Εντιμότατοι της Deutsche BankΚι, όμως, το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας πλήττεται από μια σειρά σκανδάλων, με κοινό παρονομαστή την περίοδο που επικεφαλής του ήταν ο εκλεκτός της Ανγκελα Μέρκελ, Ακερμαν. Ο ίδιος άνθρωπος που υποστήριζε ότι «θα ήταν ντροπή για την Deutsche Bank» να καταφύγει σε κρατική ενίσχυση.
Κι όμως, όπως φαίνεται, η τράπεζα, τα στελέχη της οποίας ανήκουν σε εκείνους που ασκούν δριμύτατη κριτική στις χώρες που δεν έχουν «νοικοκυρεμένα» οικονομικά και κουνούν το δάχτυλο ως αδέκαστοι κριτές, κατέφυγε η ίδια σε... αλχημείες για να μην υποχρεωθεί να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη γερμανική κυβέρνηση.
Το δημοσίευμα
Τον περασμένο Δεκέμβριο οι «Financial Times» είχαν αποκαλύψει ότι η Deutsche Bank είχε αποκρύψει ζημίες ύψους 12 δισ. δολαρίων κατά την έναρξη της οικονομικής κρίσης, προκειμένου να μην αναγκαστεί να ζητήσει κρατική στήριξη.
Σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα επανήλθε με νέες πληροφορίες, που θέλουν τη γερμανική κεντρική τράπεζα (Bundesbank) να εξετάζει τις καταγγελίες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού και να στέλνει στελέχη της επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για να διερευνήσουν την υπόθεση.
Σύμφωνα με τους «Financial Times», τρεις πρώην εργαζόμενοι της γερμανικής τράπεζας έχουν καταθέσει σχετική καταγγελία στις ρυθμιστικές αρχές, μεταξύ των οποίων και στη SEC των ΗΠΑ.
Το κόλπο
Η τράπεζα κατηγορείται, συγκεκριμένα, ότι δεν κατέγραψε σε τιμές market-to-market ζημίες από πιστωτικά παράγωγα κατά τη διάρκεια της περιόδου 2007-2009 και ότι ανέφερε μόνο τις ενέργειές της που είχαν θετική έκβαση.
Ο λόγος ήταν για να αποφύγει την αποχώρηση των αντισυμβαλλομένων, που θα αρνούνταν να πληρώσουν την ασφάλεια που συνεπαγόταν το αυξημένο ρίσκο.
Οπως γράφει η εφημερίδα, οι καταγγέλλοντες Ερικ Μπεν Αρτσι και Μάθιου Σίμπσον, πρώην εργαζόμενοι στην Deutsche Bank, υποστήριξαν ότι η τράπεζα υποτίμησε σκόπιμα μια πολύ μεγάλη θέση παραγώγων, αξίας 130 δισ. δολαρίων, όταν επιδεινώθηκαν οι συνθήκες στην αγορά. Εάν είχε καταγράψει τις σωστές εκτιμήσεις, οι απώλειές της θα κυμαίνονταν μεταξύ 4 και 12 δισ. δολάρια και άρα θα ήταν υποχρεωμένη να ζητήσει κρατική ενίσχυση για να τις καλύψει.
Η απάντηση της Deutsche Bank είναι ότι οι καταγγελίες αφορούν κινήσεις που έγιναν πριν από 2,5 χρόνια και είχαν κοινοποιηθεί το 2011, ενώ καταλήγει ότι «οι καταγγελίες έγιναν από ανθρώπους που δεν έχουν προσωπική γνώση ή ευθύνη για σημαντικά δεδομένα και πληροφορίες».
Επανέλαβε, δε, ότι συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες ρυθμιστικές και εποπτεύουσες αρχές, μεταξύ των οποίων η SEC, και ότι έχει προχωρήσει σε ανεξάρτητη εσωτερική έρευνα που κατέρριψε τις καταγγελίες ως αβάσιμες.
Από την πλευρά της η Bundesbank δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για τυχόν μέτρα που λαμβάνει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της να εποπτεύει τις γερμανικές τράπεζες, ωστόσο, εκπρόσωπός της δήλωσε ότι κατά βάση είναι λογικό να πιστέψει κανείς ότι η κεντρική τράπεζα ερευνά τυχόν καταγγελίες, για να εξετάσει εάν είναι βάσιμες ή όχι.
ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ
Ερευνα για διαφθορά
Η Εισαγγελία της Φρανκφούρτης άνοιξε έρευνα για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και απάτη σε βάρος του γερμανικού δημοσίου από την Deutsche Bank, με πλαστά πιστοποιητικά για τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων. Εξι κατηγορούμενοι ομολόγησαν το 2010 ότι είχαν εισπράξει παράνομα κονδύλια με ψευδή πιστοποιητικά. Πρόσφατα ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα σε βάρος του προέδρου Γιούργκεν Φίτσεν για την υπόθεση.
Η κόντρα με τον Κιρχ
Η Deutsche Bank βρέθηκε στα δικαστήρια με τους κληρονόμους του μεγαλοεκδότη Λέο Κιρχ, ο οποίος είχε κατηγορήσει τον διευθυντή της τράπεζας Ρολφ Μπρόιερ ότι με τις δηλώσεις του και τις εκτιμήσεις του συνέβαλε στη χρεοκοπία της μιντιακής αυτοκρατορίας των Κιρχ. Το δικαστήριο επιδίκασε στην τράπεζα να καταβάλει αποζημίωση, που ίσως φτάσει ακόμη και το 1,5 δισ. ευρώ.
Εμπλοκή και για το Libor
Το κύρος της Deutsche Bank επλήγη και με τις καταγγελίες για πιθανή εμπλοκή της στο σκάνδαλο χειραγώγησης του Libor στο διάστημα 2005-2009. Στελέχη της Deutsche Bank τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ύστερα από έλεγχο ανεξάρτητων ελεγκτών, που όμως δεν επέρριψαν ευθύνες στα ανώτατα κλιμάκια. Η διερεύνηση της υπόθεσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συνεχίζεται.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ "
Ethnos.gr

Έρχονται τρομερές αποκαλύψεις για τις βρομιές του Άκερμαν με την Μέρκελ και τον Σόιμπλε, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Εννοείται ότι ΔΕΝ θα τις βγάλουν ελληνικά ΜΜΕ. Είπαμε, τα αφεντικά βαράνε το νταούλι και τα πιθηκάκια χορεύουν...Περιμένουμε με αγωνία....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου