Social Icons

twitterfacebook

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Κριτική ταινίας: «Το Σώμα»


Τι θα κάνατε αν μια φυλή εξωγήινων εισέβαλε στον πλανήτη Γη και καταλάμβανε τα σώματα των ανθρώπων ελέγχοντας ακόμη και το μυαλό τους; Με αυτό το ερώτημα έρχεται αντιμέτωπη μια χούφτα ανθρώπων επιζώντων και αντιστεκόμενων στους καταληψίες. Μεταξύ αυτών είναι και η Μέλανι (Saoirse Ronan), η κεντρική ηρωίδα του φιλμ.
Κριτική ταινίας: «Το Σώμα»Μαχητική και ανεξάρτητη, θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει από τον εχθρό αυτούς που αγαπά: το φίλο της Τζάρεντ (Max Irons), το μικρό της αδελφό Τζέιμι (Chandler Canterbury), τον Ίαν (Jake Abel) και το θείο της (William Hurt).
Παραπλανώντας τα περίεργα όντα, η Μέλανι είναι από τους λίγους ανθρώπους που καταφέρνουν να ξεφύγουν. Μέσα στο σώμα της, όμως, φωλιάζουν δύο προσωπικότητες, δύο χαρακτήρες: ο ξενιστής του εξωγήινου όντος που της εμφύτευσαν οι εξωγήινοι και η παλιά ανθρώπινη Μέλανι, πριν την αιχμαλωσία. Μια εσωτερική διαμάχη λαμβάνει χώρα που εκφράζεται με δύο φωνές έχοντας ως κέντρο αναφοράς το ίδιο σώμα. Αυτός ο εσωτερικός πόλεμος θα συναρπάσει αρκετούς θεατές με την πρωτοτυπία και το χιούμορ που τον διακρίνει σε αρκετά σημεία.
Η Μέλανι βρίσκει καταφύγιο στην έρημο. Κάτι που δεν είναι τυχαίο αν λάβουμε υπόψη ότι η έρημος ήταν ένα σημείο που ενέπνευσε τη συγγραφέα να γράψει το βιβλίο.
Εκεί, σε ένα φαντασιακό τοπίο κάτω από τη γη, η έφηβη πρωταγωνίστρια συναντά και άλλους ανθρώπους-αντάρτες. Ανάμεσά τους είναι και ο Τζάρεντ οποίος την είχε ερωτευτεί όταν εκείνη ήταν ακόμη άνθρωπος. Η Μέλανι θα κάνει προσπάθειες να κερδίσει την εμπιστοσύνη όχι μόνο του Τζάρεντ αλλά και των άλλων ανθρώπων που μένουν εκεί. Στο μεταξύ, οι εξωγήινοι κάνουν εξονυχιστικές έρευνες με κάθε μέσο για να εξοντώσουν τους εναπομείναντες…
Αν και η ιστορία αναφέρεται σε εξωγήινους, εισβολές και καταδιώξεις, ωστόσο, δεν λαμβάνει χώρα καμιά επική μάχη ούτε κανένα εξωπραγματικό τέρας. Κατά την εξέλιξη της ταινίας, διαπιστώνουμε ότι «Το Σώμα» είναι κυρίως μια ρομαντική ιστορία αγάπης, ενταγμένη μέσα σε ένα περιβάλλον επιστημονικής φαντασίας.
Οι γλυκεροί μελοδραματισμοί δεν λείπουν, συνοδευόμενοι από μηνύματα επίμονης προσπάθειας, αληθινής αγάπης, δυνατής θέλησης και ηρωισμού. Επιπλέον, μπορούμε να διακρίνουμε, κάποια παραδείγματα ιδανικής κοινωνίας μέσα στην ιστορία που έπλασε η συγγραφέας. Όπως εξηγεί η ίδια: «Αυτές οι νέες οντότητες που αυτοαποκαλούνται Ψυχές, είναι πολύ ειρηνικές, αρμονικές και ομοιογενείς. Διορθώνουν πολλά προβλήματα του κόσμου μας. Δεν υπάρχει πλέον πείνα, αρρώστια, φόβος ή βία. Κανείς δε λέει ψέματα, δεν απατά, δεν κλέβει. Η ιδέα ότι ο ξένος μπορεί να σε βλάψει, δεν υφίσταται πλέον».
Οι οπαδοί του «Twilight» θα ικανοποιηθούν από το θέαμα που προσφέρει «Το Σώμα». Παρόλο που τα πρόσωπα δεν είναι τόσο συγκινητικά όσο στη σειρά του Λυκόφωτος, ωστόσο το παραμυθένιο ντεκόρ και η «διαμάχη» μεταξύ εξωγήινων και ανθρωποειδών θα διασκεδάσει πολλούς.
Η βάση της συνταγής της Στέφανι Μέγιερ διακρίνεται, μεταξύ άλλων, και από το ερωτικό τρίπτυχο που αναπτύσσεται για άλλη μια φορά προωθώντας τη δράση στη μέση της πλοκής. Το εφηβικό κοινό, ευαίσθητο σε ιστορίες αγάπης με ροδοπέταλα ή και ματαιότητα, θα αντλήσει υλικό για να ονειρευτεί και να ταξιδέψει μακριά από την πραγματικότητα. Οι υπόλοιποι θεατές, αν είναι funs του είδους, θα γοητευτούν εξίσου.
Παίζουν: Saoirse Ronan, Max Irons, Jake Abel, Diane Kruger, William Hurt, Chandler Canterbury, Frances Fisher, Boyd Holbrook. Η ταινία προβάλλεται από την Audiovisual.

click@life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου