Social Icons

twitterfacebook

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Κριτική ταινίας: «Skyfall»


Επινόηση του Ίαν Φλέμινγκ, η μορφή του πράκτορα 007 στοιχειώνει το κινηματογραφικό κοινό από το 1962. Τώρα σκηνοθετείται και προβάλλεται η 23η περιπέτεια αυτού του προσώπου-μύθου, φέροντας τη σφραγίδα του σκηνοθέτη του οσκαρικού «American Beauty», Σαμ Μέντες.
Κριτική ταινίας: «Skyfall»Με πολύχρονη καριέρα στο θέατρο, με δημιουργίες ταινιών κοινωνικού προβληματισμού και ψυχολογικών προεκτάσεων, ο βρετανός σκηνοθέτης έρχεται να ικανοποιήσει μια παιδική του επιθυμία, διευθύνοντας το «Skyfall»: «Έχω μια προσωπική ιστορία με τον Μποντ, η οποία άρχισε όταν ήμουν εννιά με δέκα χρονών-όταν κυκλοφόρησε η ταινία «Ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν», όπως ο ίδιος είπε.
Πράγματι, η ιδιαίτερη αυτή «σχέση» του Μέντες με τον πράκτορα 007 μπορεί να γίνει αντιληπτή από τα διάφορα σημεία στα οποία οδηγεί αυτόν τον χαρακτήρα και από τον τρόπο κινηματογράφησης, επίσης, δίνοντας την εντύπωση ότι ο σκηνοθέτης αποτίει ένα «φόρο τιμής» στα 50α γενέθλια του μύθου.
Αφήνει τη φαντασία του ελεύθερη και στέλνει τον πράκτορα στην πατρογονική του γη, αφού πρώτα τον βάλει να «παίξει με τη φωτιά», να «περάσει από σαράντα κύματα» περιπετειών και ανθρωποκυνηγητού και να κινδυνέψει να πεθάνει ανεβάζοντας την αδρεναλίνη των θεατών στα ύψη.
Στο μεταξύ, μια γηραιά μορφή και σεβαστή, η «Μ» (η Τζούντι Ντεντς υποδύεται για έβδομη φορά τη Μ), αποτελώντας ένα είδος μητέρας για τον Μποντ βρίσκεται στο στόχαστρο συνεχών απειλών, τροφοδοτώντας τη δράση με αφορμές για να αναπτυχθεί και δίνοντας την ευκαιρία στον πράκτορα 007 να επιδείξει τις ικανότητές του (αμφισβητούμενες από άλλα πρόσωπα).
Ο Τζέημς Μποντ (Ντάνιελ Κρεγκ) του «Skyfall» είναι ένας κατάσκοπος ώριμος και καταπονημένος, έχοντας χάσει την ευλυγισία της νεότητας, με πληγές που δύσκολα επουλώνονται.
Ωστόσο, αυτή η αδυναμία εμπλουτίζει το σενάριο με περισσότερο σασπένς, δεδομένου ότι ο θεατής θα έχει μία ακόμη παραπάνω αγωνία για το αν ο ήρωας Μποντ θα τα «βγάλει» -παρόλα αυτά- «πέρα». Ο αγαπητός πράκτορας 007 θα συναρπάσει, φέροντας τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά του αλάνθαστου σκοπευτή, του μυώδη μαραθωνοδρόμου και του καρδιοκατακτητή γυναικών.
Τα παραπάνω συστατικά, ενισχυμένα με μια γερή δόση σοφής επιδεξιότητας που οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία, συνιστούν ένα μείγμα που αντικατοπτρίζεται έμμεσα και περίτεχνα στο άσπρο σκυλάκι-μπιμπελό με το έντονα κυνικό βλέμμα, το οποίο δωρίζεται τελικά (τυχαία;) στον Μποντ.
Το σενάριο είναι από απλό έως απλοϊκό: μια λίστα κατασκόπων της Μ16 διαρρέει στο ίντερνετ βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή τους, ένας πρώην κατάσκοπος (Χαβιέ Μπαρδέμ) ζητάει να πάρει εκδίκηση από τη Μ η οποία, κατά τα λεγόμενά του, τον εγκατέλειψε σε μια επικίνδυνη αποστολή.
Ο Χαβιέ Μπαρδέμ (Όσκαρ ερμηνείας για το ρόλο του εκτελεστή στην ταινία των αδελφών Κοέν «Καμία Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους»), καταπλήσσει και πάλι ενσαρκώνοντας τον κακό πρώην κατάσκοπο με ένα ξανθό πλούσιο μαλλί, που τον καθιστά αγνώριστο και έναν αργό βηματισμό, αποδίδει έναν παρανοϊκό κακό γεμάτο ειρωνεία αντηχώντας στοιχεία από τον Τζόκερ του Νόλαν.
Απέναντί του, ο Ντάνιελ Κρεγκ για τρίτη συνεχόμενη φορά ενδύεται με το κοστούμι του Τζέιμς Μποντ. Κάτω από την επιφανειακά σκληρή επιδερμίδα του άτρωτου και κυνικού αφήνει να αποκαλυφθεί βαθμιαία μια ευαίσθητη και εύθραυστη πτυχή του πράκτορα 007. Στοιχειωμένος από το παρελθόν μιας παιδικής ηλικίας με τα ψυχολογικά τραύματα ενός ορφανού, θα οδηγηθεί στο πατρικό του, ολοκληρώνοντας τη σκιαγράφηση ενός πορτραίτου με το «Skyfall» να αποτελεί το κλειδί του αινίγματος...αποτελώντας κάτι σαν το «Rosebud» στον «Πολίτη Κέιν» του Όρσον Ουέλς.
Αξιοσημείωτα είναι τα πλάνα με τα πυροτεχνήματα που εκτινάσσονται υπονοώντας τη χαρά της συνεύρεσης του Μποντ με την Εύα (Ναόμι Χάρις) συνιστώντας ένα συνηθισμένο κινηματογραφικό κλισέ.
Με σκηνές δράσης που «κόβουν την ανάσα», με εντυπωσιακές ερμηνείες και μια σκηνοθεσία που αναμειγνύει έντεχνα ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ευαισθησία και νοσταλγία, ο Σαμ Μέντες ανασταίνει τον Τζειμς Μποντ και μας τον παραδίδει προς θέαση. Καλή προβολή.
Παίζουν: Ντάνιελ Κρεγκ, Χαβιέ Μπαρδέμ, Τζούντι Ντεντς, Μπεν Γουίσοου, Ρέιφ Φάινς, Άλμπερτ Φίνεϊ, Ναόμι Χάρις, Μπερενίς Μαρλό.Η ταινία προβάλλεται από την Feelgood Entertainment.

 click@life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου