Social Icons

twitterfacebook

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Οδυσσέας, ο πρώτος hot greek lover

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί, τι στο καλό έγινε και ο Οδυσσέας έκανε είκοσι χρόνια να φτάσει στην Ιθάκη του; Ναι ναι τον κυνηγούσε ο Ποσειδώνας και τα ρέστα. Ο Όμηρος, όντας μεγάλος παραμυθάς (εννοώ, ποιητής), μας λέει την αλήθεια, ωραιοποιημένη, καλυμμένη με ένα πέπλο ηθικοπλαστικό. Δηλαδή ότι ο Οδυσσέας ήταν μέγας μπουρδελιάρης. Ήθελε βόλτες, γυροβολιά, όπου γούσταρε άραζε, έβρισκε κάτι να κάνει, έβρισκε και καμιά μάγισσα εύκαιρη, για να ... ξέρετε τώρα, οπότε γιατί να γυρίσει; Τελικά βαρέθηκε ( ή δεν πέρναγε πια η μπογιά του) και επέστρεψε στην Πηνελόπη του, η οποία, σαν κλασσική Ελληνίδα, ήταν πιστή (ναι ναι) αλλά ΚΑΙ με ένα τσούρμο γκόμενους, έέέ συγνώμη, μνηστήρες, να τους παίζει.

Τι μας έπιασε και κάνουμε μάθημα μυθολογίας; Γιατί τελικά ο Έλληνας θα μείνει πάντα ο ίδιος. Και ίσως αυτό είναι που μας σώζει και επιβιώνουμε, ανά τους αιώνες. Πάντα, με τη πρώτη δυσκολία, παίρναμε το καπελάκι μας και πηγαίναμε αλλού. Η χώρα είναι αφιλόξενη και σπρώχνει τα παιδιά της να φεύγουν. Αλλά συμβαίνει το εξής οξύμωρο. Μια κατεξοχήν ναυτική και αποδημητική χώρα, έχει εκπληκτικής ποιότητας κρέατα και γαλακτοκομικά. Έχει φοβερής ποιότητας εσπεριδοειδή και λαχανικά. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο η έννοια του "ντόπιου" σαν πυλώνα ποιότητας (καλά, ίσως στην Ιταλία και Γαλλία, αλλά όχι σε τέτοια ένταση). Τελικά μήπως έχουν δίκιο αυτοί που διατυμπανίζουν το πόσο ευλογημένος είναι αυτός ο τόπος; Από την άλλη όμως, οι Έλληνες φεύγουν, ανέκαθεν έφευγαν και αναζητούσαν την τύχη τους αλλού. Γι' αυτό και μια τόσο δα μικρή χώρα είναι παγκόσμια υπερδύναμη στην θάλασσα. Είναι στην φύση του Έλληνα να φεύγει, να βρίσκεται αλλού. Δεν είναι τυχαίο ότι ΟΛΟΙ οι μεγάλοι Έλληνες, είτε ξεκίνησαν απ' έξω, είτε μετανάστευσαν και μεγαλούργησαν εκτός των ελληνικών συνόρων. Γιατί;

Η αλήθεια είναι όπως πάντα στη μέση. Ο τόπος είναι όντως ευλογημένος, όσο και αφιλόξενος. Αλλά το ζητούμενό μας δεν είναι αυτό. Σήμερα όλοι είμαστε μάρτυρες μιας νέας μεταναστευτικής έξαρσης. Η νεολαία αρνείται να μείνει πίσω και ν' ασχολείται με τον κάθε τελειωμένο ή την κάθε κυβέρνηση 4-6 μηνών. Το αρχέγονο ένστικτο του Έλληνα, που είναι περασμένο στο DNA του, από τους αιώνες, είναι η επιβίωση. Είναι η δημιουργία. Πάντα θα υπάρχουν Εφιάλτες (ακόμα ένα θλιβερό προνόμιο της φυλής), πάντα θα υπάρχουν κηφήνες (με την μορφή των "μνηστήρων" που τους δίνει ο Όμηρος). Αλλά πάντα θα υπάρχουν και μορφές τύπου Οδυσσέα, που βολοδέρνουν μέχρι να βρουν την Ιθάκη τους.

Τελικά ο Όμηρος είναι σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ. Αν διαβάσεις μέσα από τις γραμμές και διακρίνεις τις έννοιες και τα νοήματα που βγαίνουν από την Οδύσσεια, θα καταλάβεις ότι ο Έλληνας ήταν ανέκαθεν έτσι. Τυχοδιώκτης, καλοπερασάκιας, ομαδικός αλλά και ατομιστής, πολυτεχνίτης, ερωτύλος, πιστός, δουλευτής και καπάτσος και τελικά πάντα πιστός στη μόνη του πραγματική αγάπη. Την πατρίδα του. Και γι' αυτό είμαστε πεπεισμένοι ότι το σημερινό μας μαρτύριο θα λήξει πολύ πιο σύντομα απ' ότι πιστεύεις ή σε κάνουν να πιστεύεις τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης. Η Ιθάκη είναι κοντά.



Υ.Γ Ο Χάρρυ Κλυν έλεγε ότι : " Ο Έλληνας είναι πολύ ...κας. Κάνει τα πάντα για να φύγει από τη χώρα, με το που φεύγει κάνει τα πάντα για να ξαναγυρίσει και με το που γυρνάει, κάνει τα πάντα για να ξαναφύγει." Α ρε Χάρρυ...πριν από τόσο καιρό προφήτης ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου