Social Icons

twitterfacebook

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ντάλαρα: υπάρχουν σκοτεινά σημεία στην απόφαση του Eurogroup


Εντυπωσιασμένος από την πρόοδο της Ελλάδας δηλώνει ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, που όμως δεν έκρυψε ότι ορισμένα σημεία της απόφασης του Eurogroup, όπως η επαναγορά χρέους, δεν είναι ακόμα ευκρινείς.
«Ένα σπουδαίο βήμα προς τα εμπρός», χαρακτηρίζει ο Τσαρλς Νταλάρα την απόφαση του Eurogroup για τη δανειοδότηση της Ελλάδος, σε αποκλειστική συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης.
Ντάλαρα: υπάρχουν σκοτεινά σημεία στην απόφαση του EurogroupΟ επικεφαλής του IIF είπε-μεταξύ άλλων-ότι «ήταν ένα σπουδαίο βήμα προς τα μπρος, επειδή δεσμεύθηκαν τώρα να χρηματοδοτήσουν την επόμενη φάση αυτού του προγράμματος». Τόνισε δε, πως κατά την άποψή του, «το πιο σπουδαίο μέρος είναι η διάθεση του ουσιαστικού ποσού χρημάτων να ανακεφαλαιωθούν οι τράπεζες, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στη συνέχιση των πιστώσεων και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Οικονομίας».
Ο κ. Νταλάρα υπογράμμισε, ωστόσο, πως κάποιες απόψεις αυτής της συμφωνίας δεν είναι ακόμα ευκρινείς, συμπεριλαμβανομένης και της επαναγοράς του χρέους. Ωστόσο, όπως είπε, παραμένει προβληματισμένος πως «αυτό δεν συνιστά επαρκή πορεία για δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά λίγο ως πολύ είναι ένα σπουδαίο βήμα προς τα εμπρός».
Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα αποφύγει, τελικά, μία άτακτη στάση πληρωμών, ο κ. Νταλάρα εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να προχωρήσει μπροστά και ότι δεν θα εκπέσει σε αυτή την κατάσταση, η οποία πρέπει να αποφευχθεί, όπως τόνισε, με οποιοδήποτε κόστος.
«Νομίζω, ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να παλινδρομήσει την παγκόσμια οικονομία σε επικίνδυνες ατραπούς, όπως έκανε η πτώση της «Lehman Brothers», πριν από τέσσερα χρόνια. Θα το τοποθετούσα στην ίδια διάσταση εμβέλειας, οπότε ας μην υποβαθμίζουμε τη διακινδύνευση που υπάρχει με μία ελληνική έξοδο από το ευρώ. Υπάρχει τεράστια διακινδύνευση και πρέπει να αποφευχθεί με οποιοδήποτε κόστος», είπε.
Πριν από δύο εβδομάδες, ο Τσάρλς Νταλάρα βρέθηκε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες που κατέβαλλε και καταβάλλει η Ελλάδα για την ανασυγκρότηση και τις αλλαγές στον δημόσιο τομέα της.
Ερωτηθείς για το ποια συμβουλή θα έδινε στην ελληνική κυβέρνηση, αυτή θα ήταν: Συνεχίσετε την εντυπωσιακή προσπάθεια.
«Επισκέφτηκα την Ελλάδα πριν από δύο εβδομάδες και είχα μία καλή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και έκτοτε βρισκόμαστε σε επικοινωνία», είπε ο κ. Νταλάρα, και πρόσθεσε: «Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος με την πρόοδο που σημειώνεται υπό την ηγεσία του».
Όσο για το μέλλον της Ευρώπης; «Φαίνεται πως σχεδόν έχουν παγιδευτεί μέσα σ’ ένα κύκλο λιτότητας και πρέπει να απελευθερωθούν από αυτό. Έως ότου οι Γερμανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορείς να επιλύσεις όλα αυτά τα προβλήματα μόνο με μέτρα λιτότητας, φοβάμαι ότι η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες».
NewsIT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου