Social Icons

twitterfacebook

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ελληνική πρωτιά σε διαγωνισμό λογισμικού στην Ιαπωνία


Την πρώτη θέση κατέλαβαν ερευνητές του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στο διεθνή διαγωνισμό λογισμικού «Gesture Recognition Challenge» στην Ιαπωνία. Οι ερευνητές διακρίθηκαν για την εργασία τους με τίτλο «Giving a hand to Kinect», που αναφέρεται σε λογισμικό που έχουν αναπτύξει στον τομέα της Υπολογιστικής Όρασης.
Ελληνική πρωτιά σε διαγωνισμό λογισμικού στην ΙαπωνίαΟ διαγωνισμός έγινε στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου «International Conference on Pattern Recognition (ICPR) 2012» στην Τσουκούμπα, στις 10 και 11 Νοεμβρίου, με χορηγό το ερευνητικό τμήμα της εταιρείας Microsoft των ΗΠΑ. Ο διαγωνισμός αποσκοπούσε στην ανάπτυξη μεθόδων που επιτρέπουν σε υπολογιστές να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους καθώς συσσωρεύουν εμπειρία κατά την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων.
Η «Υπολογιστική Όραση» αποτελεί ερευνητικό τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, που στοχεύει στο να κάνει τους υπολογιστές να βλέπουν και να κατανοούν το περιβάλλον τους μέσω της επεξεργασίας και ανάλυσης εικόνων. Η μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από τους ερευνητές του ΙΤΕ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος, επιτρέπει σε έναν υπολογιστή να παρακολουθεί μέσω κάμερας τα χέρια ενός ανθρώπου και να αναγνωρίζει τις κινήσεις που κάνουν. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να διευκολυνθεί η φυσική αλληλεπίδραση με τους υπολογιστές και ο χειρισμός ηλεκτρονικών συσκευών χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις, εκπαίδευση, ή άλλες συσκευές (π.χ. τηλεχειριστήριο).
Η γκάμα των πιθανών εφαρμογών είναι πολύ ευρεία. Ήδη πολλές ευρωπαϊκές, αμερικανικές και ασιατικές εταιρείες έχουν ενδιαφερθεί να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία ως βάση ανάπτυξης συγκεκριμένων εφαρμογών στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της αυτοματοποιημένης κατανόησης της νοηματικής γλώσσας, των διαδραστικών παιγνιδιών, του αυτοματοποιημένου προγραμματισμού ρομπότ κ.α.
Η σχετική έρευνα έχει χρηματοδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα του 7ου Προγράμματος Πλαισίου GRASP και ROBOHOW.COG. Ενδιάμεσα αποτελέσματα της έρευνας έχουν ήδη δημοσιευτεί σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά συνέδρια και περιοδικά.
Η ερευνητική ομάδα που συμμετείχε στη βραβευθείσα εργασία, αποτελείται από τους Νικόλαο Κυριαζή και Ιάσονα Οικονομίδη (υποψήφιοι διδάκτορες Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και μεταπτυχιακοί υπότροφοι του ΙΠ-ΙΤΕ), τον Πασχάλη Παντελέρη (μηχανικός λογισμικού του ΙΠ-ΙΤΕ) και τον Αντώνη Αργυρό (αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του ΙΠ-ΙΤΕ). 
source proho.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου