Social Icons

twitterfacebook

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Το πολυαναμενόμενο μυθιστόρημα-ποταμός του Χρίστου Παπαδημητρίου


Ένας τριανταεξάχρονος μαθηματικός, που μεγάλωσε στην Αμερική και ζει με την άσβεστη μνήμη της μητέρας του, αναζητεί τα προγονικά του ίχνη στο απώτερο και στο απώτατο παρελθόν.
Το πολυαναμενόμενο μυθιστόρημα-ποταμός του Χρίστου ΠαπαδημητρίουΤο ταξίδι της μνήμης θα ξεκινήσει από τις οικογενειακές αφηγήσεις για την ένοπλη αντίσταση κατά των συνταγματαρχών (τα όπλα θα πουν τον λόγο τους και στα μεταπολιτευτικά χρόνια), θα περάσει στην Ανατολική Γερμανία και στα σκοτεινά παιχνίδια των υπηρεσιών της Στάζι λίγο πριν από την κατάρρευση του κομμουνισμού και θα καταλήξει στον αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό.
Μια περιπλάνηση που περνάει μέσα από τις πιο διαφορετικές εμπειρίες: πανεπιστημιακές διαμάχες στην Αμερική, συγκρούσεις στο εσωτερικό των οργανώσεων της Αριστεράς κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα, ατελείωτες παρτίδες τάβλι στα πολυσύχναστα παζάρια της Μέσης Ανατολής, υποψίες για την προδοσία ενός μεγάλου έρωτα, τη ζωή μέσα στην πολιορκημένη Τριπολιτσά του 1821 -και όλα αυτά ενώ οι πυρκαγιές μαίνονται στην Πύλο και η κρίση είναι έτοιμη να ξεσπάσει.
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα στον Ιανό (ώρα:18:00) από τον κριτικό λογοτεχνίας Βαγγέλη Χατζηβασιλείου. Θα ακολουθήσει συζήτηση του συγγραφέα με τον δημοσιογράφο-συγγραφέα Τάκη Θεοδωρόπουλο. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ο Χρίστος Χ.Παπαδημητρίου έχει διδάξει πληροφορική στο Χάρβαρντ, στο ΜΙΤ, στο Στάντφορντ, στο ΕΜΠ και από το 1996 στην τιμητική έδρα Σ.Λέστερ Χόγκαν στο Μπέρκλεϋ. Έχει γράψει πολλά επιστημονικά βιβλία και εκατοντάδες άρθρα. Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Η «Ανεξαρτησία» είναι το τρίτο του μυθιστόρημα μετά το «Τούρινγκ, μαθήματα αγάπης» (2001) και το «Logicomix» (το 2009 μαζί με τον Απόστολο Δοξιάδη). Ζει με την οικογένειά του στην Καλιφόρνια και στην Ελλάδα.

click@life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου