Social Icons

twitterfacebook

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Η κάθοδος των Ρώσων... ανεβάζει τον πήχη στον τουρισμό


Πλησιάζει τις 600 χιλιάδες βίζες η φετινή «σοδειά» του ελληνικού προξενείου της Μόσχας, αριθμός πρωτόγνωρος ακόμα και για τρία-τέσσερα χρόνια πριν, όταν άρχισε η εντυπωσιακή άνοδος του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία.
Η κάθοδος των Ρώσων... ανεβάζει τον πήχη στον τουρισμόΑν στο νούμερο αυτό συμπληρώσει κανείς άλλες 120 χιλιάδες από τα προξενεία Αγ. Πετρούπολης, Νοβοροσίισκ και Ουκρανίας (Κιέβου, Μαριούπολης), τότε το «ξανθόν γένος» έκανε μια γερή οικονομική ένεση στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία. Και μάλιστα σε μια στιγμή που οι παραδοσιακές μας αγορές (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία), έχουν πάρει την κατιούσα.
Ο πραγματικός αριθμός επισκεπτών από τις δύο αυτές σλαβικές χώρες ίσως ξεπερνάει τις 900 χιλιάδες, αν υπολογίσει κανείς τις βίζες πολλαπλών ταξιδίων. Αφορμή γι' αυτό το ρεπορταζ δίνει και η συμμετοχή μου, την περασμένη Πέμπτη, σε ραδιοφωνική εκπομπή με θέμα τις πωλήσεις ακινήτων και τις διευκολύνσεις για τους Ρώσους σε θέματα παραμονής στην Ελλάδα. Στο ταξί που με μετέφερε, ο οδηγός αμέσως μόλις άκουσε περί Ελλάδας, με ρώτησε αν είναι αλήθεια αυτό που λέει γνωστός του ότι αγόρασε σε κάποιο ελληνικό χωριουδάκι ένα μικρό-παλιό σπίτι με 30 χιλ. ευρώ.
Ολα είναι δυνατά, του απάντησα. Κατά τη διαδρομή προς τον ραδιοσταθμό τηλεφωνεί φίλος και συνάδελφος, σύμβουλος γνωστού Ρώσου ολιγάρχη και μου λέει ότι αγοράζει σπίτι κοντά στην Ασπροβάλτα, με 180 χιλ. ευρώ. Στην αίθουσα αναμονής του ραδιοσταθμού «Ρούσκαγια σλούζμπα νοβοστέι» (με ακροαματικότητα πάνω απο 50 εκατ. σε Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία), πριν από την έναρξη της εκπομπής, ο διευθυντής με καλωσόρισε και μου είπε ότι ετοιμάζεται να αγοράσει εξοχικό στη Σαντορίνη.
Να το κάνω τώρα ή να περιμένω κανένα χρόνο να πέσουν και άλλο οι τιμές; αναρωτήθηκε. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, ακροατές ενδιαφέρονταν να μάθουν τι μέλλει γενέσθαι με το περιοριστικό καθεστώς των 90 ημερών, που δίνει η κάθε βίζα πολλαπλών επισκέψεων, μέσα στον χρόνο.
Αδειες παραμονήςΜεγάλη συζήτηση προκάλεσε στη Μόσχα τις τελευταίες μέρες η ειδησεογραφία ότι οι κατέχοντες ακίνητο σε χώρα του Σένγκεν, μπορούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής στη χώρα αυτή, για δύο-τρία χρόνια με δυνατότητα επέκτασής της. Μόνο με αυτή την «ελάφρυνση» και «άναψε» η συζήτηση αποδεικνύοντας ότι το ενδιαφέρον Ρώσων και Ουκρανών για διακοπές, αλλά και για αγορές ακινήτων στην Ελλάδα, είναι αυξημένο.
Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου