Social Icons

twitterfacebook

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Νίκη Obama "βλέπει" η Citi στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ


Περίπου 20 ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, η Citi δίνει πιθανότητες νίκης 61,5% στον Barack Obama, παρά τη δημοσκοπική ανάκαμψη του Mitt Romney, όπως αναφέρει σε έκθεσή της με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου 2012. 
 
Νίκη Obama "βλέπει" η Citi στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑΜετά την επιτυχημένη εμφάνισή του στο πρώτο debate, o ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Mitt Romney είδα τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις να ενισχύονται, ξεπερνώντας σε επίπεδο εθνικού μέσου όρου τον Barack Obamaγια πρώτη φορά φέτος. 
 
Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα του προέδρου Barack Obama παραμένουν σημαντικά, αναφέρει η Citi, εξηγώντας ότι οφείλονται κατά κύριο λόγο στο βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον. 
 
Η αναλύτρια που υπογράφει την έκθεση, Tina M. Fordham, σημειώνει ότι βασικό σενάριο της Citi παραμένει η εκλογική νίκη του Barack Obama, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πλέον η «μάχη» δείχνει όλο και πιο αμφίρροπη και ότι ο ίδιος θα πρέπει να κάνει καλή εμφάνιση και στο επόμενο debate ώστε να «θωρακίσει» την εκλογική βάση του. Η βελτιωμένη εικόνα του στο δεύτερο debate ήταν αντίστοιχη των προσδοκιών, και οι αναλυτές αναζητούν τώρα ενδείξεις αλλαγής στις δημοσκοπήσεις των επόμενων ημερών. 
 
Όπως αναφέρει η Fordham, φέτος έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 500 δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ. Και εξηγεί ότι η Citi δίνει έμφαση στη συνολική εικόνα των δεδομένων και των τάσεων που καταγράφονται, εστιάζοντας σε κινητούς μέσους όρους οι οποίοι έχουν περισσότερο νόημα από πλευράς στατιστικής και αποφεύγοντας έτσι τις «ιδιαιτερότητες» κάθε μεμονωμένης δημοσκόπησης. 
 
Με αφορμή τη μικρή απόσταση που φαίνεται -από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις- ότι χωρίζει τους δύο υποψήφιους, η Citi επισημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να προκύψει μία κατάσταση αντίστοιχη εκείνης του 2000 μεταξύ των Bush και Gore, δηλαδή ο νικητής να έχει πλειοψηφία στο Εκλεκτορικό Κολλέγιο αλλά όχι την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Σύμφωνα με την έκθεση, ένα τέτοιο ενδεχόμενο μοιάζει σήμερα εξαιρετικά απίθανό, και είναι χαρακτηριστικό ότι έχει συμβεί μόνο μία φορά σε διάστημα 124 ετών. 
 
Ο Obama έχει ακόμη το γενικό προβάδισμα. Σε ένα εκλογικό σώμα 140 εκατ. ψηφοφόρων, μία νίκη ακόμα και με 1% διαφορά «μεταφράζεται» σε υπεροχή σχεδόν 1,5 εκατ. ψήφων, σημειώνει μεταξύ άλλων η Citi. Επισημαίνει δε ότι ακόμα και αν κερδίσει ο Romney την πολιτεία της Florida, αυτό θα αντισταθμιστεί από τα περιθώρια νίκης που διαθέτει ο Obama σε πολιτείες-κλειδιά όπως το Ohio και η Pennsylvania. 
 
Οι μεγάλες προκλήσεις 
 
Ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, σχολιάζει η Fordham. Πιεστικά προβλήματα παραμένουν στο «μέτωπο» του χρέους και του ελλείμματος, αλλά και οι προκλήσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να έρθουν με έμφαση στο προσκήνιο. 
 
Με τις εκλογές του Ιανουαρίου στο Ισραήλ να μεταθέτουν την απειλή μιας επίθεσης στο Ιράν, με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και με τη δυναμική της «Αραβικής Άνοιξης» να διατηρείται, η περιοχή της Μέσης Ανατολής θα παραμείνει στο επίκεντρο στο α’ εξάμηνο του 2013. Παράλληλα, ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να χειριστεί ζητήματα σχετικά με την επίμονη κρίση στην Ευρώπη και με την ανάδειξη νέα ηγεσίας στην Κίνα. 
 
«Το 2012 υπήρξε ένα έντονα ‘πολιτικό’ έτος για τις ΗΠΑ, αλλά το πολιτικό ρίσκο διεθνώς δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης για το 2013», αναφέρει η Citi.
 
 
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου