Social Icons

twitterfacebook

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

H μουσική που μας λείπει από τη δεκαετία του '90


Μουσικά, ήταν δέκα χρόνια που, μετά την υπερβολή των 80s, άλλαξαν τα πράγματα, με καινούργια συγκροτήματα, νέα μουσικά είδη, νέα είδωλα και άφησαν μια γλυκιά γεύση και έντονες αναμνήσεις, στις οποίες κάθε μουσικόφιλος άνω των 25, συχνά πυκνά ανατρέχει.
H μουσική που μας λείπει από τη δεκαετία του '90Ανάμεσα σε πολλά πράγματα που μας λείπουν από αυτή την εποχή είναι και τα παρακάτω…
The Backstreet Boys, Take That, N' Sync, New Kids On The Block, Spice Girls, All Saints και όλοι οι υπόλοιποι. Τα συγκροτήματα αυτά, που τις περισσότερες φορές ήταν κατασκευασμένα από δισκογραφικές εταιρείες ή ισχυρά managements, μπορεί να μην έγιναν γνωστά για τις φωνητικές ικανότητες των συμμετεχόντων σε αυτά, αλλά στόλισαν όλα τα εφηβικά δωμάτια και δημιούργησαν τεράστια fan clubs. Τα μέλη τους -όσα είναι ακόμη στο προσκήνιο- είτε κατάφεραν να κάνουν επιτυχημένη solo καριέρα στη μουσική (Robbie Williams, Justin Timberlake) ή στη μόδα (Victoria Beckam) ή περιμένουν στωικά στην αφάνεια, ελπίζοντας σε μια πιθανή μελλοντική αναγέννηση.
Οι Spice Girls εκτός από ένα από τα μεγαλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα της Μεγάλης Βρετανίας της δεκαετίας του '90, ήταν και μέλος ενός ολόκληρου κινήματος που ξεκίνησε από την πολιτική και εξαπλώθηκε στην τέχνη, κάνοντας τη Γηραιά Αλβιώνα τον πιο… hot προορισμό. To Εργατικό Κίνημα του Tony Blair στάθηκε αφορμή για μια στροφή της βρετανικής κουλτούρας από τον συντηρητισμό στην καλλιτεχνική «άνοιξη». Από αυτό το κίνημα ξεπήδησε η Britpop, ένα τεράστιο κεφάλαιο της δεκαετίας του ’90 αλλά και της μουσικής γενικότερα. Από τα συγκροτήματα που αποτελούσαν την britpop, έχουν μείνει ακόμα στο προσκήνιο οι Oasis, οι Blur, οι Suede και οι Pulp, ανάμεσα σε μερικούς ακόμα.
Η σκηνή του Seattle, έφτιαξε ένα νέο ήχο που εντάχθηκε στο alternative rock. Ο Kurt Cobain έγινε η φωνή μιας ολόκληρης γενιάς και ο θάνατος του ήταν ένα από τα πιο συγκλονιστικά μουσικά γεγονότα των τελευταίων ετών. Τίποτα δε θα ήταν το ίδιο στη ροκ αν δεν υπήρχε αυτό το κίνημα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που έσβησε όσο γρήγορα αναδείχθηκε. Συγκροτήματα που ξεχώρισαν, εκτός από τους Nirvana, ήταν οι Stone Temple Pilots, Soundgarden, Pearl Jam, Mudhoney κ.ά.
Πριν γίνει ένα κανάλι για έφηβες white trash μαμάδες, κακομαθημένα 16χρονα και κάθε είδους χαζό ριάλιτι, το κανάλι αυτό ήταν ο πιο άμεσος τρόπος ενημέρωσης για όλα τα καινούργια μουσικά πράγματα, προτού έρθει φυσικά, το internet στη ζωή μας.
Η Madonna μπορεί να συνεχίζει αγέρωχη να αλωνίζει τα στάδια του κόσμου, να προκαλεί και να διατηρεί το ενδιαφέρον του κοινού για αυτήν αμείωτο, καμία σχέση δεν έχει όμως, με τον χαρακτήρα που είχε πλάσει στα 90s, όταν η μία πρόκληση διαδεχόταν την άλλη, το ένα υπέροχο τραγούδι το επόμενο και η κυριαρχία της δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί από καμία… Lady Gaga.
Ο εκλιπών Michael Jackson, μπορεί ακόμα να κρατάει τον τίτλο του «Βασιλιά της Pop», όμως μετά τη δεκαετία του '90 η πτώση του ήταν κατακόρυφη και εκκωφαντική, με τον ίδιο να έχει καταντήσει… μια σκιά του εαυτού του.
Ο George Michael, ο πάλαι ποτέ sexy pop star, με την καταπληκτική φωνή και τα αθάνατα τραγούδια, δύσκολα θα ανακτήσει την παλιά του δόξα. Στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγονται φυσικά και πολλοί άλλοι pop και rock αστέρες, που ο σημερινός τους εαυτός δεν θυμίζει σε τίποτα τις παλιές καλές του μέρες, όπως ο Axl Rose των Guns n' Roses, ο Elton John, ο Prince κ.ά. Εξαιρείται ίσως, η Kylie Minogue που στα 00s έκανε ένα δυναμικό comeback.

click@life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου