Social Icons

twitterfacebook

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Χιλιάδες διαδηλώνουν στη Βαρκελώνη υπέρ της εθνικής ενότητας


Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιείται στην πλατεία Plaza de Cataluna, στη Βαρκελώνη, με την ευκαιρία του εορτασμού της εθνικής γιορτής της Ισπανίας, με μηνύματα υπέρ της εθνικής ενότητας και κατά των φιλοδοξιών της πολιτικής ηγεσίας της Καταλονίας για ανεξαρτητοποίηση...
Χιλιάδες διαδηλώνουν στη Βαρκελώνη υπέρ της εθνικής ενότητας«Έχουμε μία και μοναδική ψυχή» και «δεν θέλουμε να κοπούμε στα δύο» φώναξαν οι χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη. Οι διαδηλωτές, που σύμφωνα με την αστυνομία έφθαναν τους 6.000, ανέμιζαν ισπανικές και καταλανικές σημαίες (τη Σενιέρα) στην Plaza de Cataluna, στο κέντρο της πόλης, σε μία κινητοποίηση που είχε περισσότερο οικογενειακό παρά εθνικιστικό χρώμα και πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα της Πλατφόρμας της Ισπανίας και των Καταλανών.
«Έχουμε μία και μοναδική ψυχή», «Και εγώ είμαι Καταλανός», έγραφαν οι επιγραφές που κρατούσαν οι διαδηλωτές, ενώ σε ένα πανό μπορούσε κανείς να διαβάσει «Μπάρσα+Μαδρίτη=Λα Ρόχα», εν είδει εξορκισμού καθώς στην τελευταία ποδοσφαιρική αναμέτρηση του "κλάσικο" μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρσελόνα, το παιχνίδι έδωσε ευκαιρία στους εθνικιστές οπαδούς να αναπετάσσουν μία τεράστια καταλανική σημαία και πολλές «εστελάντες» (αυτονομιστικά λάβαρα).
«Ευρώπη βοήθησέ μας. Οι εθνικιστές είναι τρελοί», έγραφε στα αγγλικά μία άλλη επιγραφή.
Η αντιεθνιστική διαδήλωση κατέληξε στην ανάγνωση ενός μανιφέστου, στα καταλανικά, τα καστιλιάνικα και τα αγγλικά, το οποίο διατράνωνε πως «ουδείς έχει δικαίωμα να μας ζητήσει να είμαστε είτε Καταλανοί, είτε Ισπανοί».
Μετά ένα «Ζήτω η Ισπανία και ζήτω η Καταλονία», η διαδήλωση διαλύθηκε μέσα σε ήρεμο κλίμα και κάπως βιαστικά, διότι είχε αρχίσει να πέφτει η βροχή.
Η Καταλονία, μεγάλη και πλούσια περιοχή της βορειοδυτικής Ισπανίας, γνωρίζει μία αναβίωση των αυτονομιστικών της διεκδικήσεων, που είχαν καταλήξει στην μεγάλη κινητοποίηση της καταλανικής εθνικής εορτής της Ντιάδα στις 11 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Βαρκελώνη.
Η Καταλονία, που είναι η πλέον χρεωμένη από τις Αυτόνομες Περιφέρειες της Ισπανίας, έλαβε από το ειδικό Ταμείο Ρευστότητας Αυτονομιών (FLA) 5,433 δισεκ. ευρώ, δηλ. 410 εκατ. ευρώ περισσότερα απ' όσα ζητούσε για να αντιμετωπίσει το έλλειμμά της.
Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου