Social Icons

twitterfacebook

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

U Can't Tweet This: Ο MC Hammer είναι ιεροκήρυκας και φρικιό των social media


Αν ακολουθείς τον MC Hammer στο Twitter, ξέρεις πως το αγόρι με τα αστεία, φαρδιά, κόκκινα, συμπλήρωσε το κενό, παντελόνια, δεν χάθηκε ποτέ. Είναι μονίμως online και τουιτάρει 40 φορές τη μέρα.
Τα παντελόνια που φόραγε ο MC Hammer στο βίντεο κλιπ του "U Can't Touch This" έχουν την ειδική, κωδική ονομασία parachute pants. Το impact του ράπερ στο μεγάλωμά μας δεν έχει ειδική, κωδική ονομασία.

Ο άνθρωπος το εξήγησε μια και καλή, εκεί, στα 1990, όταν το Eurosport (μόνο με ξένη περιγραφή) έμπαινε δειλά-δειλά στο πακέτο των ιδιωτικών καναλιών και οι πρώτες μας αναμνήσεις είχαν μέσα "Μουντιάλ 1990, Ματέους, Μπρέμε, Δυτική Γερμανία, Αργεντινή, ωραία πράγματα".
Τι έκανε ο Hammer; Είπε "ΜΗΝ ΑΓΓΙΖΕΤΕ", έφερε δυο (τρεις, δεκατρείς) σβούρες γύρω από τον εαυτό του κι εσύ 22 χρόνια μετά πηγαίνεις στο Κ44 και χορεύεις το "U Can't Touch This" σαν μην το χόρεψες ποτέ στη ζωή σου.
Το θέμα είναι τι κάνει ο Hammer σήμερα. Συνεχίζει να βγάζει δίσκους, με τελευταίο το DanceJamTheMusic το 2009 (αδιάφορο), τσακώνεται με τον Jay-Z επειδή τον "έκραξε" στους στίχους του "So Appaled" (σχετικά ενδιαφέρον) και παρουσίασε το τελευταίο του single, "See Her Face" το Φεβρουάριο του 2011 στην εκπομπή της Oprah (γελάει ο κόσμος).
Θα επιμείνουμε στο "Pray" και στον Hammer που αγαπήσαμε, γιατί αυτά που τραγουδούσε εκεί έχουν καθοριστική συμβολή στην οικονομία της συζήτησης. Ο Hammer κηρύττει εδώ και χρόνια το Λόγο του Θεού και μεταφράζει το MC του ονόματός του ως "Man of Christ".

Στα οικονομικά δεν τα πήγε και πολύ καλά, αφού το 1996, παράλληλα με το Λόγο του Θεού, κήρυξε και πτώχευση. "Δεν είναι ότι έχασα το μυαλό μου. Έχασα την καρδιά μου. Έβαλα 200 ανθρώπους να δουλεύουν στην κοινότητά μου και μερικές φορές το payroll ξεπερνούσε το 1 εκατομμύριο δολάρια το μήνα", δηλώνει χρόνια μετά ο Hammer. Αυτό πρέπει να πόνεσε πολύ. Παρ' όλ' αυτά, θερμός υποστηρικτής του φαινόμενου της πεταλούδας, ο Hammer ξεκαθαρίζει πως δεν θα άλλαζε τίποτα αν μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω.
(εντάξει, εδώ γυρίζει λίγο το χρόνο πίσω στα ΒΕΤ Hip Hop Awards το 2010)
Παρότι το πρόγραμμά του σήμερα είναι πιο πηγμένο από ποτέ, ο 50άρης ράπερ από το Oakland, προλαβαίνει να παντρεύει φίλους και γνωστούς (κυριολεκτικά, προφανώς), να μανατζάρει 22 αθλητές M.M.A. (Mixed Martial Arts), να βοηθά στο σχεδιασμό applications για το iPad, να επενδύει σε Internet start-up εταιρίες και να δίνει διαλέξεις για new media στο Harvard, στο Stanford, στην Οξφόρδη. Ψιλοπράγματα μωρέ.
(εδώ είναι που λέγαμε ότι παντρεύει φίλους και γνωστούς)
Από το "Super Freak" που δανείστηκε στην εισαγωγή του "U Can't Touch This" στο "Super Geek" που ορίζει η ύπαρξή του πλέον. "Νομίζω ότι ο κόσμος σοκάρεται όταν μαθαίνει ότι είμαι ένας super geek", εκμυστηρεύτηκε στην Oprah τον Φεβρουάριο του 2011. "Ήμουν στα γραφεία του Youtube, όταν βρίσκονταν σε έναν όροφο πάνω από μια πιτσαρία και είχαν 3-4 κομπιούτερ όλα κι όλα", θυμάται με υπερηφάνεια.
Κατά τ' άλλα, τουιτάρει 30-40 φορές τη μέρα, περνάει 10-12 ώρες στη Silicon Valley συμβουλεύοντας, βοηθώντας, προτείνοντας ιδέες σε "τουλάχιστον 8 τεχνολογικές εταιρίες που μ' ενδιαφέρουν". Γενικά, είναι σε τόσο άγριο business mode που τεκμηριωμένα δεν προλαβαίνει να απατήσει την εδώ και 27 χρόνια σύζυγό του, Stephanie. Εξάλλου, άνθρωπος του Θεού θα μου πεις, δεν κάνει τέτοια πράγματα. Έχει και 5 παιδιά να μεγαλώσει.
Όχι, δεν έχει πια νόημα να ασχολείται με τη μουσική. Ό,τι ήταν να κάνει, το έκανε. Το πολύ-πολύ να φτιάξει κάνα can't-touch application. Αλλά, δεν θα 'ναι το ίδιο.
(Ο MC Hammer σήμερα. Περίπου δηλαδή. Στο TechCrunch Disrupt στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Μάιο)
Φωτογραφίες πλην κεντρικής: Getty Images

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου