Social Icons

twitterfacebook

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Kαρτέλ στην αγορά ακινήτων της Αττικής εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού


Καρτέλ στην αγορά ακινήτων του νομού Αττικής το οποίο, μάλιστα, δρούσε την περίοδο της μεγάλης «φούσκας» στη συγκεκριμένη αγορά εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Μάλιστα, το καρτέλ δεν δρούσε με τον συνηθισμένο τρόπο, του άμεσου καθορισμού των τιμών, αλλά μέσω του τεχνητού περιορισμού της αγοράς, έτσι ώστε οι τιμές να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Επί της σχετικής εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει την 1η Νοεμβρίου 2012.
Kαρτέλ στην αγορά ακινήτων της Αττικής εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού 
Ειδικότερα, ύστερα από αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διαπιστώθηκε ότι την περίοδο 2002-2009 η Ενωση Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας (ΕΚΕΕ) μέσα από διαρκείς αποφάσεις και συστάσεις προς τα μέλη της συνέβαλε στον περιορισμό της παραγωγής και διάθεσης νεόδμητων κατοικιών και στον έμμεσο καθορισμό των τιμών τους, κάτι που, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ανεξάρτητης αρχής, συνιστά παράβαση και σοβαρό περιορισμό του ανταγωνισμού. Οπως επισημαίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού «με τις ενέργειες αυτές η ΕΚΚΕ υποκατέστησε τους κινδύνους της επιχειρηματικής δραστηριότητας με απώτερο στόχο τη διατήρηση των τιμών πώλησης των κατοικιών στις διαμορφωμένες υψηλές τιμές».
 
Με άλλα λόγια αν και είχαν κτισθεί πολλές κατοικίες αυτές, σκοπίμως, ύστερα από σύσταση της ΕΚΚΕ προς τις επιχειρήσεις-μέλη της, δεν διετίθεντο όλες προς πώληση, προκειμένου να εμφανίζεται περιορισμένη η προσφορά και να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα οι τιμές. Οι ενέργειες αυτές ακύρωναν μεταξύ άλλων και ένα βασικό χαρακτηριστικό της επιχειρηματικής δραστηριότητας, την ανάληψη κινδύνου, κάτι που επίσης αναφέρει επί της ουσίας η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην ανακοίνωσή της.
 
Οι υψηλές τιμές και η πληθώρα δημοσιευμάτων σχετικά με το ζήτημα αυτό ήταν η μία αφορμή για να προχωρήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην αυτεπάγγελτη έρευνα. Η άλλη αφορμή ήταν η ανακοίνωση της ίδιας της ΕΚΚΕ προς τα μέλη της που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της το 2009 και η οποία ανέφερε: «Συνάδελφοι μην προχωρείτε σε ανεγέρσεις νέων κτιρίων, εάν προηγουμένως δεν έχετε διαθέσει το 70% των ακινήτων που έχετε προς πώληση». Η συνέχιση αυτής της πρακτικής και το 2009, όταν πλέον είχε αρχίσει η οικονομική κρίση, θεωρείται ότι έγινε με σκοπό οι τιμές, ακόμη και εν μέσω ύφεσης, να μην καταρρεύσουν και όταν ανακάμψει η οικονομία.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα πρακτικά των γενικών συνελεύσεων της ΕΚΚΕ προκύπτει ότι επιβραβεύονταν με επιδοκιμαστικά σχόλια οι επιχειρήσεις που είχαν ακολουθήσει τις συστάσεις και είχαν διατηρήσει σε καλό (για τις επιχειρήσεις) επίπεδο τις τιμές των νεόδμητων κατοικιών.
 
Κληθείς να σχολιάσει την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού ο πρόεδρος της ΕΚΚΕ, Δημήτρης Καψιμάλης δήλωσε στην «Κ»: «Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία. Εμείς φυσικά θα παραστούμε στην ακροαματική διαδικασία και θα εκθέσουμε τις απόψεις μας. Δεν ανησυχούμε καθόλου διότι δεν στοιχειοθετείται από πουθενά ο περιορισμός της αγοράς και ο καθορισμός των τιμών. Η σύστασή μας είχε μόνο ως στόχο να προφυλάξει τις επιχειρήσεις-μέλη μας από πιθανή αδυναμία ολοκλήρωσης των κατοικιών». Η ΕΚΚΕ αποτελεί μία από τις πιο ισχυρές και δυναμικές ενώσεις του κλάδου, καθώς εκπροσωπεί χιλιάδες κατασκευαστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον νομό Αττικής.
 
Πηγή: Οικονομική Καθημερινή

Είπαμε, έρχονται πολλές φάπες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου