Social Icons

twitterfacebook

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Αποφασίζουν οι Γάλλοι για τον νέο ιδιοκτήτη της Εμπορικής


Τα κριτήρια τα οποία θα εξετάσει η Credit Agricole για να καταλήξει στη στρατηγική της συμμαχίας με ελληνική τράπεζα, αφορούν τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά στοιχεία
Αύριο -εκτός νέου απροόπτου- συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Credit Agricole, προκειμένου να αποφασίσει ποια από τις τράπεζες (Εθνική, Alpha και Eurobank) θα είναι η αγοράστρια της ελληνικής θυγατρικής της, της Εμπορικής Τράπεζας.
Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της απόφασης του γαλλικού ομίλου, έχει ήδη παραταθεί δύο φορές, ενώ ενδιάμεσα ζητήθηκαν και συμπληρωματικές προσφορές που αφορούσαν τις εγγυήσεις για το σύνολο κεφαλαίων ρευστότητας που θα διατηρήσει η Credit Agricole στην Εμπορική Τράπεζα. Επιπλέον, από την απόφαση του γαλλικού ομίλου, θα κριθεί και το είδος της στρατηγικής συμφωνίας που επιθυμεί η διοίκηση της Credit Agricole, να έχει στην Ελλάδα. Δηλαδή, αν επιθυμεί μόνο την έξοδό της με το μικρότερο δυνατό κόστος ή αν προτεραιότητά της είναι η μείωση της έκθεσής της και η παραμονή της με στρατηγικό σύμμαχο μία από τις ενδιαφερόμενες τράπεζες.
ΚριτήριαΤα κριτήρια τα οποία θα εξετάσει η Credit Agricole για να καταλήξει στη στρατηγική της συμμαχίας με ελληνική τράπεζα, αφορούν τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά στοιχεία. Τα ποσοτικά στοιχεία αφορούν το πόσα κεφάλαια θα πρέπει να βάλει στην αύξηση κεφαλαίου ο γαλλικός όμιλος, αλλά και η ποιότητα των εγγυήσεων που θα της παραχωρήσει η ελληνική τράπεζα, προκειμένου να κρατήσει το περίπου 1,3 δισ. ευρώ ρευστότητας στην Εμπορική Τράπεζα για όσο διάστημα η χώρα -και οι τράπεζες- είναι εκτός αγορών. Σημειώνεται ότι, ο χρόνος διατήρησης της ρευστότητας ενδέχεται να μειωθεί από τις ελληνικές αρχές και να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Επίσης, όσον αφορά τη συμμετοχή της Credit Agricole στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σύμφωνα με το ποσοστό που θα έχει στο νέο σχήμα, δεν αποτελεί προϋπόθεση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή και την Τράπεζα της Ελλάδος. Αποτελεί κριτήριο ή προϋπόθεση της κάθε τράπεζας, το οποίο θα αξιολογηθεί κατά την έγκριση από τις θεσμικές αρχές για τη συγχώνευση, αφού προηγουμένως αξιολογηθούν και όλα τα υπόλοιπα κριτήρια που έχει θέσει το ΤΧΣ μέσω επιστολής στις τράπεζες.
ΠοσοστόΓια παράδειγμα, σύμφωνα με πηγές, η Εθνική Τράπεζα, έχει καταθέσει πρόταση προς την Credit Agricole, η οποία δε ζητά την συμμετοχή της στην αύξηση κεφαλαίου για το ποσοστό που θα προκύψει μετά τη δημιουργία του νέου τραπεζικού σχήματος.
Τα ποιοτικά στοιχεία που θα συνεκτιμήσει ο γαλλικός όμιλος, αφορούν την προοπτική του νέου τραπεζικού σχήματος που θα δημιουργηθεί μέσω της Εμπορικής Τράπεζας και της τράπεζας που θα προκριθεί από τη διαδικασία
Της Ελένης Κομίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου