Social Icons

twitterfacebook

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Έργα και ημέρες του Χιμένεθ στην ΑΕΚ

Λίγα λόγια για τον απερχόμενο Αποτυχιμένεθ. Τώρα πια η ΑΕΚ θα είναι...ευλόγησον. Και ο Θεός μαζί μας...

Οι επιτυχίες και οι απογοητεύσεις

Ο Μανόλο Χιμένεθ αποτελεί παρελθόν από την ΑΕΚ, μερικές ημέρες πριν προλάβει να συμπληρώσει ένα χρόνο στον πάγκο της και στο κείμενο που ακολουθεί πραγματοποιείται μια αναδρομή στα έργα και τις ημέρες του.

Η πρώτη γνωριμία

Ο Μανόλο ήρθε στην Αθήνα στις 9 Οκτωβρίου 2010, για να αναλάβει την ΑΕΚ, αφού είχε κερδίσει στο νήμα τον Πολ Λε Γκεν για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της. Οι υπογραφές έπεσαν και η συμφωνία ανακοινώθηκε με τον Ισπανό να λέει το «ναι» σε συμβόλαιο δύο ετών.

«Θα προσπαθήσω να προσαρμοστώ στην ΑΕΚ και την ελληνική πραγματικότητα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Θέλω να σας πω γιατί επέλεξα να φύγω από το ισπανικό πρωτάθλημα και να έρθω στο ελληνικό. Από την πρώτη συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο στο Λονδίνο ήταν ξεκάθαρη η ιδέα μου πως θέλω να δουλέψω στην ΑΕΚ», ήταν τα πρώτα λόγια του νεοπροσληφθέντα τεχνικού.

Το εντυπωσιακό ντεμπούτο

Πέρα από κάθε όνειρο του πιο τρελού οπαδού της ΑΕΚ, ο Μανόλο έκανε εντυπωσιακό ντεμπούτο με την «Ένωση», σκορπώντας τον Άρη στο «Κ. Βικελίδης» με 4-0 στις 17 Οκτωβρίου. Όλη μίλησαν για τη δουλειά του που φάνηκε από την αρχή, αφού η ΑΕΚ έδειξε στοιχεία που δεν της έλειπαν επί Μπάγεβιτς, όμως η συνέχεια ήταν μεγάλη και γεμάτη σκαμπανεβάσματα.

Η απότομη ευρωπαϊκή... προσγείωση

Μόλις τέσσερις ημέρες μετά την τεσσάρα στον Άρη, η ΑΕΚ δέχτηκε μια μεγάλη «σφαλιάρα» από την Άντερλεχτ για το Γιουρόπα Λιγκ. Όπως και τη φετινή σεζόν, η «Ένωση» ηττήθηκε με τρία γκολ διαφορά (3-0) και επανήλθε στην πραγματικότητα, μετά τις πτήσεις στα σύννεφα λόγω του «αέρα» της συντριβής κόντρα στους Θεσσαλονικείς.

ΟΑνδαλουσιανός είχε καταλάβει από τότε πως οι «κιτρινόμαυροι» δεν ήταν «υπερομάδα» και σύστηνε υπομονή: «Μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής είχα ζητήσει από όλους να είμαστε προσγειωμένοι. Για να καταφέρουμε σε τρεις διοργανώσεις πρέπει να ζητήσουμε πάρα πολλά από του ποδοσφαιριστές. Δεν είναι μόνο οι παίκτες, σε όλο τον κόσμο της ΑΕΚ έχω ζητήσει υπομονή και ότι θα δείξουμε τον Δεκέμβριο το πρόσωπο που θέλουμε. Είμαι ανήσυχος για την κατάσταση που βρίσκονται κάποιοι ποδοσφαιριστές. Θέλουμε να προετοιμάσουμε την ομάδα αλλά φοβάμαι αν θα αντέξουν οι παίκτες μέχρι τότε», είχε πει ο Ισπανός μετά την ήττα από τους Βέλγους.

Η ευρωπαϊκή περιπέτεια του συλλόγου τερματίστηκε τελικά στους ομίλους, αφού τερμάτισε στην τρίτη θέση με 7 βαθμούς, όσους και η Άντερλεχτ που πέρασε ως δεύτερη, λόγω των μεταξύ τους παιχνιδιών.

Τα νικηφόρα ντέρμπι

Ο μύθος του Χιμένεθ άρχισε να «γιγαντώνεται» μετά τις νίκες επί των Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, αμφότερες με 1-0. Ο Ισπανός χαρακτηρίζεται ως «μετρ της τακτικής» που ξέρει να κλέβει βαθμούς και βρίσκει ολοένα και περισσότερους φίλους. Με το «τριφύλλι» η ΑΕΚ χτύπησε στην αρχή με γκολ του Τζεμπούρ στο 4', ενώ με τους «ερυθρόλευκους» στις καθυστερήσεις με τον Μπλάνκο.

Οι βαριές ήττες και τα… ταξί

Εκτός από τις μεγάλες νίκες, ο Μανόλο υπέστη και δύο πολύ βαριές ήττες στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μία από τον Ολυμπιακό Βόλου στις 22 Ιανουαρίου στο ΟΑΚΑ με 4-0 και φυσικά το 6-0 από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη στις 20 Μαρτίου, που ισοφάρισε τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία της από τους Πειραιώτες.

«Αυτοί είμαστε και αυτό είναι το ρόστερ. Είναι λίγοι οι παίκτες», είχε πει ο Ισπανός μετά την ήττα από τον Βόλο, αφήνοντας αιχμές στη διοίκηση για το ρόστερ της ομάδας.

Κι αν η ήττα από τον Βόλο ήταν σχετικά ανώδυνη, ο διασυρμός από τον μετέπειτα πρωταθλητή έφερε μεγάλη αναστάτωση στην ομάδα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη φυγή των παικτών της «Ένωσης» με ταξί για τον φόβο των επεισοδίων και τα όσα έγιναν εκείνη την περίοδο. Ο Ισπανός φαινόταν αποφασισμένος να την… κάνει από εδώ, αλλά τελικά έμεινε και για την επόμενη σεζόν.
Τα δικά του παιδιά

Όπως κάθε προπονητής, έτσι κι εκείνος είχε κάποιους παίκτες που ήταν δικές του επιλογές, τους έφερε και τους πίστεψε, χωρίς να τον βγάλουν... ασπροπρόσωπο. Ματέος, Μπαχά και Μίτσελ δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα (με εξαίρεση την πολύ σημαντική συμβολή του Μίτσελ στο Κύπελλο) και ο Ισπανός κατηγορήθηκε για λάθος επιλογές.

Τη φετινή σεζόν, έφερε ακόμη δύο «δικά του παιδιά» χρησιμοποιώντας τα… κονέ του στη Σεβίλλη, των οποίων το μέλλον είναι εξαιρετικά αβέβαιο, μετά την απομάκρυνσή του. Ουσιαστικά, οι δυο τους ήταν οι μοναδικές μεταγραφές της ΑΕΚ που πιστώνονται σε εκείνον την περίοδο που διανύουμε.

Ένα... ταραχώδες Κύπελλο

Αναμφίβολα, η πιο σημαντική στιγμή του Ισπανού στην ΑΕΚ ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Ένας τίτλος που πέρασε από σαράντα κύματα, αφού στον δεύτερο προημιτελικό με τον Παναθηναϊκό, η ΑΕΚ πήρε την πρόκριση χάρη σε γκολ ενός δικού του παιδιού, του Μίτσελ, από το χώρο του κέντρου στο 98'.

«Στο ποδόσφαιρο μπορείς να είσαι ανώτερος ή κατώτερος από έναν αντίπαλο, αλλά πρέπει να παλεύεις μέχρι το τέλος. Όταν όλα έδειχναν χαμένα, ο Θεός ήταν με το μέρος της ΑΕΚ, όπως φάνηκε από το τελευταίο γκολ», είπε ο ανακουφισμένος Μανόλο Χιμένεθ, μετά την αναμέτρηση με το τριφύλλι.

Όσον αφορά μετά τον τελικό, ο Χιμένεθ δεν μπορούσε να κρύψει την χαρά του : «Είναι πολύ σημαντικός αυτός τίτλος. Γι' αυτό ήρθα στην Ελλάδα και την ΑΕΚ, για να κερδίζω τίτλους»!

Το σύστημα-γρίφος

Τις πρώτες του ημέρες στην Ελλάδα, εφήρμοσε το αγαπημένο του από τη Σεβίλλη 4-4-2, ενώ στη συνέχεια, βλέποντας ότι δεν κάνει για την ομάδα, βάσει των παικτών που έχει το γύρισε στο 4-2-3-1, το οποίο χρησιμοποιούσε και ο Μπάγεβιτς, για να καταλήξει στον «ρόμβο», ώστε να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του Σκόκο στην κορυφή.

Ο ίδιος ο Ισπανός πίστεψε πιο πολύ στον ρόμβο, τόσο πέρσι όσο και φέτος: «Είναι ένα σύστημα που μας ταιριάζει σαν ομάδα. Αλλά είμαστε ακόμα στην διαδικασία να αξιολογήσουμε αν έχουμε το ρόστερ για να παίξουμε αυτό το σύστημα. Προσπαθώ να παίζω ότι σύστημα υπάρχει για το καλό της ομάδας», είχε πει ο πρώην τεχνικός της Ένωσης μετά το ματς με την Ξάνθη φέτος στα Πηγάδια.

Η αποδυνάμωση του ρόστερ

Το καλοκαίρι ήταν να φύγει, αλλά τελικά πείστηκε να μείνει στην Ελλάδα και να συνεχίσει αυτό που άρχισε. Όμως, οι αποχωρήσεις βασικών ποδοσφαιριστών, όπως ο Σκόκο, ο Μπλάνκο, ο Σάχα, μαζί με την φυγή του Ραφίκ Τζεμπούρ τον χειμώνα έκαναν την ΑΕΚ μια άλλη ομάδα από αυτήν που είχε παραλάβει ο Ισπανός.

Με τους Δέλλα, «Λύμπε» ένα χρόνο μεγαλύτερους, τον Γκούντγιονσεν σε κακή κατάσταση μέχρι στιγμής και μεταγραφές χαμηλού (οικονομικού και αγωνιστικού) επιπέδου, οι «κιτρινόμαυροι» παρουσιάζουν φέτος ένα κακό πρόσωπο, με το κλίμα για τον Ανδαλουσιανό να στραβώνει.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

«Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε κι ο γάιδαρος», λέει μια παροιμία. Κάπως έτσι ήταν και τα πράγματα πριν το ματς με την Στουρμ Γκρατς. Η «Ένωση» είχε υποστεί βαριά ήττα, σε συνδυασμό με κακή εμφάνιση από τον ΠΑΟΚ και η ήττα από τους. λίγους Αυστριακούς σηματοδότησε εξελίξεις. Ακόμη κι αν η νίκη επί του Πανιωνίου καθυστέρησε λίγες ημέρες το... μοιραίο, δεν ήταν αρκετή τελικά για να το αποτρέψει.

Πηγή: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου